Upp och ner, ner och upp.
Ena dagen när man går ut vill man lägga sig i ett iskar för att man håller på att smälta bort, och sen är all värme borta över en natt. När jag gick ut imorse var det verkligen iskallt och jag ville bara lägga mig under ett varmt täcke, vilket jag har tagit bort ur sängen för det har varit så otroligt varmt. Men nu får väl det åka fram igen då!
Snacka om att Sverige har klimatsvängningar, suck. Det är liksom Juni, ge mig värme tack!
Dagen har förövrigt flytit på rätt bra, försökte få en läkartid för mina blodtrycksanfall som har varit rätt jobbiga nu de sista dagarna, men den kvinna som ringde mig var rätt trött på livet. Till slut fick jag en tid, dock om en månad.
Men men, sådana männsikor måste man väl också möta, för väl gå på Nurse Michas råd och dricka mera, eftersom min blodvolym kan vara låg. Eller vad det var.
Man har inte lärt sig något förrän man kan förklara det för någon annan sägs det, så det där med blodvolym har jag då inte lärt mig.
Nurse Michas, sjukvårdsrådgivningen nästa:
Såhär va: drick mycket vatten!
Om blodvolymen är för liten, så sjunker blodtrycket. Detta känner en liten apparat av som finns i njuren: juxtaglomurelära apparaten. Denna kommer då att stimulera frisättning av Renin, vilken i sin tur stimulerar leverns frisättning av Angiotensin (vilket är det aktiva hormonet). Angiotensinet kommer i sin tur att stimulera binjurebarkens frisättning av Aldosteron, vilket verkar i Nefronet (njurarnas minsta funktionella enhet). Aldosteronet gör att mer Natrium reabsorberas till blodkärlen. Då Natrium är ett salt, och salt binder vatten kommer även vatten att reabsorberas. Det hela kallas RAAS (Renin-Angiotensin-Aldosteron-Systemet).
Detta är förklaringen till varför liten volym sekundärurin, eller väldigt koncentrerad (starkt gulfärgad) urin är ett tecken på dels vätskebrist men följaktligen även ett tecken på låg blodvolym (och lågt blodtryck). Kroppen drar då tillbaka mycket vätska från Tubulus (i Nefronet) till blodkärlen, i ett försök att öka blodvolym och blodtryck!
Dricker du vatten hjälper du reabsorptionen på traven.
Mycket vatten reabsorberas FRÅN tubulus (del av nefronet i njurarna) TILL blodkärlen = Plasmavolymen ökar = Blodvolymen ökar = Blodtrycket stiger!
OVER N OUT
PONTA, VÅGA KALLA MIG GOOGLE-KUNGEN IGEN !
Jag orkade läsa till och med tredje raden, sen kunde jag inte hålla mig för skratt Michas, hahaha..
men du älskar att reta mig
det är min favoritsysselsättning! ;)
Michaz, du är ju inte frisk seriöst!!!!
Nejnej, skulle aldrig göra! Du är ju Nurse-Kungen ;)